Periaatteenani on myydä kani ainoastaan sellaiseen kotiin, jolla on hyvät edellytykset toimia vastuullisena lemmikinomistajana ja tarjota kanille pysyvä loppuelämän koti. Kanin elinikä on keskimäärin 7-10 vuotta. Kaninostajan on oltava aidosti kiinnostunut henkilö tai perhe, jolla on kyky eläimeen sitoutuminen ja sen hoito. Vaadin aina ostajalta vähintään perustietotaidon kanin hoidosta ja ruokinnasta. Annan mielelläni ohjeita alkuun, vastaan jokaiseen kaniin ja sen hoitoon liittyvään kysymykseen!
Kanin omistajan ja hoidosta vastaavan tulee olla aina täysi-ikäinen. En ota vastaan kyselyitä alaikäisiltä nuorilta. Aikuisen on oltava aina ensisijaisesti yhteydessä minuun, jotta voin olla varma huoltajan olevan mukana eläimen hankinnassa.
Poikaset myydään uusiin koteihin 10-12 viikon iässä. Kanilan kasvatit muuttavat rokotettuina, tunnistemerkittyinä ja eläinlääkärin terveystarkastamina. Kani saa mukaansa sukupaperin ja pussin tuttua ruokaa. Poikasiin ja aikuisiin kaneihin saa tulla tutustumaan etukäteen sovitusti.
Toivon, että kiinnostunut kaninostaja kertoo omatoimisesti itsestään ja tarjolla olevasta kodista. En vastaa kyselyihin, jotka ovat puutteellisia tai eivät anna hyvää ensivaikutelmaa.
Lavella's kanin omistajana sinulla on seuraavia etuja:
Ainainen kasvattajan tuki. Mahdollisuus kysyä ja saada asiantuntevaa apua milloin vain, minkä tahansa kaneihin liittyvän asian kanssa.
Mahdollisuus saada apua perus hoitotoimenpiteissä mm. kynsien leikkaaminen.
Mahdollisuus saada käyttöön kanin kuvia poikasajalta. Leimalliset kuvat ovat ilmaisia, täysikokoiset pieneen hintaan.
Mahdollisuus ostaa alennettuun hintaan valjaat + hihna setti.
Mahdollisuus liittyä SKH:n jäseneksi alennettuun hintaan. Kasvattaja numero 1070.
Mahdollisuus saada kasvattajan apu kaniestehyppy harrastuksen kanssa.
Kaikilla Lavella's kanilan kasvateilla on mahdollisuus päästä sovitusti lomahoitoon kasvattajalle.
Joskus elämä tuo eteen vastoinkäymisiä, ja jos joudut harkitsemaan Lavella's kanista luopumista ota viipymättä yhteyttä kasvattajaan. Kiireellisissä tapauksissa kani on mahdollista hätäsijoittaa nopealla aikataululla.
Lyhyesti kaneista ja niiden hoidosta
Millainen eläin kani on? Kani on saaliseläin, joka tulee aina huomioida kania hoitaessa. Roduissa ja suvuissa voi kulkea paljonkin erilaisia ominaispiirteitä. Jokainen kani on aina yksilö, eikä niistä yksikään ole koskaan täysin samanlainen keskenään.
Kani voi asua ulkona esimerkiksi ulkotarhassa, taikka sisällä ihmisen kanssa. Kani voi elää sisä- ja ulkokanina kaikkina muina vuoden aikoina, paitsi talvella. Paras ympäristö kanille on neutraali ja viileä tila, missä ei ole vetoa tai kanille vaarallisia asioita. Kanilla on aina hyvä olla oma tukikohta, vaikka se saisi elää vapaana asunnossa/isossa ulkotarhassa. Kania ei tule koskaan jättää vartioimatta tai täysin yksin asuinhuoneistoon, jossa on sähköjohtoja. Kanin asumuksessa on oltava aina helposti saatavilla raikasta vettä, kuivaheinää ja kaivamis mahdollisuus. Asumuksessa on oltava myös suoja, jonne kani voi halutessaan piiloutua. Kania ei tule asuttaa suurinta osaa ajasta kovalla tai liukkaalla alustalla. Epäsopiva alusta voi altistaa tassunpohjatulehdukselle ja vanhemmiten lonkka sekä nivel vaivoille. Kanille paras alusta on luonnonmateriaalia, joka joustaa kevyesti ja on hygieninen ylläpitää esim. puru/turve + olki. Kovan alustan kanssa on aina seurattava kanin kantapäitä (huomioi, että kanin kantapäissä jo luonnostaan pieni kalju kohta). Kanille paras virike löytyy lähestulkoon aina ulkoa, esimerkkinä oksat ja erilaiset kaivelumateriaalit. Kanin asuinympäristössä tulee välttää kangaskuituja, muoveja yms., jotka voivat nakertamisen seuraksena joutua kanin suolistoon ja aiheuttaa sitä kautta tukoksen.
Kani ei ole häkkieläin, ja on hyvin yleistä asuttaa kania isossa ulkotarhassa taikka vapaana sisällä. Kanin elinympäristö on tehtävä turvalliseksi, sähköjohdot tulee suojata, liukkailla lattioilla on hyvä olla matot ja on aina seurattava, ettei kani pääse syömään mitään kiellettyä. Kanin nauttii ulkoilusta, kaivamisesta ja ympäristön tarkkailusta. Kani voi asua ulkona ympärivuoden, kunhan sillä on tarjolla sulaa vettä ja riittävä suoja säältä. Sisäkania ei tule viedä talvella ulos. Äkillisiä lämpötilan vaihdoksia tulee välttää.
Kani tulee olla rokotetu myxomatoosi, RHD1 & 2 viruksia vastaan! Suomessa esiintyy kaneille tappavaa RHD-virusta, johon ainoa suoja on kanin rokottaminen. Rokotus tulee uusia vuoden välein. Kania jolla ei ole rokotetta, ei tule ulkoiluttaa tai syöttää oksia/tuoreita ulkoa. Suomessa kanien virustauteja vastaan annettava rokote on Nobivac Myxo-RDH Plus ja se antaa suojan myxomatoosia sekä RHD1&2 vastaan. Rokotetta ei välttämättä saa kaikista eläinlääkäreistä, soittamalla ennakoivasti omalle eläinlääkärille saat varmuuden rokotteen saatavuudesta. Yksittäiset ihmiset ja yhdistykset, kuten Suomen Kanihyppääjät Ry järjestää joukkorokotuspäiviä, jolloin useampi kani on mahdollista rokottaa edulliseen hintaan.
Oikea ruokinta on todella tärkeä osa kanin hoitoa. Lemmikkikanin pääravinto on korteva, lehdekäs ja hyvälaatuinen heinä, jonka voi tarjoilla tuoreena taikka kuivana. Heinästä kani saa elintärkeitä kuituja ja mineraaleja, jotka ylläpitävät suoliston motiliteettia eli suolistossa tapahtuvaa liikettä. Hidastunut suolen liike johtaa herkästi ummetukseen, pahimmillaan täydelliseen liikkeen lamaantumiseen. Hyvällä heinällä on myös toinen merkittävä rooli kanin terveydessä, korteva heinä kuluttaa kanin takahampaita ja ehkäisee hammaspiikkien muodostumista. Ylläpitääkseen kanin monipuolista ravinnon saantia, kania on hyvä ruokkia pelletillä kerran tai kaksi päivässä, esimerkiksi aamulla ja illalla. Kanille sopiva pelletti annos riippuu kanin iästä, koosta, asuuko kani ulkona vaiko sisällä ja siitä onko kani leikattu. Esimerkiksi keskikokoiselle ulkona asuvalle aikuiselle kanille hyvä pelletti annos on noin 1dl päivässä. Vastaavasti kasvuikäinen keskikokoinen ulkona asuva kani vaatii suuremman annostuksen noin 2dl päivässä, sillä kasvuun kuluu huomattavasti enemmän energiaa. Kaneille suositeltuja pellettimerkkejä ovat mm. Rabbit Royale, Genesis, Burgess Excel, Oxbow, Versele Laga complete cuni, Bunny, Brit ja Country's best cuni fit. Kanin maha on hyvä totuttaa uuteen pellettiin aina vähän kerrallaan, sekoittaen uutta ja vanhaan pellettiä keskenään. Pellettiä ei tule tarjota aikuiselle kanille vapaasti, sillä riskinä on heinän syönnin väheneminen ja sisäelinten rasvoittuminen, jotka taas voivat johtaa muihin sairauksiin ja sairastumisiin. Kania on hyvä ruokkia myös erilaisia tuoreita ja oksilla. Kanille hyviä tuoreita löydät kesäisin Suomen luonnosta, talvi aikaan kaupan valikoimista vihreitä yrttejä ja kaaleja. Voimakkaiden yrttien kanssa tulee muistaa kohtuudella tarjoilu. Liiallinen kalsiumin saanti voi johtaa virtsakivien muodostumiseen.
Kani on sosiaalinen eläin, joka nauttii ihmisen ja toisen kanin seurasta. Kania ja sen käyttäytymistä ymmärtää parhaiten, kun pyrkii asettumaan kanin asemaan saaliseläimenä. Kanien kanssa toimiessa on hyvä välttää äkkinäisiä liikkeitä, liikkeiden on oltava aina selkeitä ja varmoja. Kani harvemmin tekee mitään asioita kiusallaan tai jekuttaakseen ihmistä. Jos kani näykkii ihmistä on useimmiten kyseessä huomautus jostain asiasta, esimerksiksi "siirtyisitkö siitä". Kani ei myöskään pure ihmistä tai toista kania ilman syytä. Kanille pureminen on pakenemisen lisäksi luontaista käyttäytymistä uhkaavassa tilanteessa, jolloin sen tulee puolustaa itseään, reviiriä tai poikasia. Kani kertoo lähes kaiken eleillä, joiden pohjalta omistajan on mahdollista ymmärtää kania ja mitä se viestii. Uuden kanin kanssa on edettävä aina vähän kerrallaan, on annettava kanin tutustua rauhassa ja ajan kanssa uuteen ympäristöön, ihmisiin, hajuihin ja ääniin. Kanit omaksuvat yksilöllisesti uudet asiat, joku on sujut uuden asian kanssa heti, kun taas toinen tarvitsee enemmän aikaa.
Jos kani on kipeä, on hakeuduttava välittömästi hoitoon tai varmistettava muulla tavalla kärsimyksen loppuminen. Saaliseläimenä kani välttää viimeiseen asti paljastamasta kipua. Monesti kanin ainoita kivusta kertovia merkkejä ovat apaattisuus ja huono ruokahalu, jopa täysi syömättömyys. Jos huomaat kanin käytöksessä tai ruokahalussa muutosta, on parempi toimia heti kuin jäädä seuraamaan tilannetta.
Kanin kanssa voi harrastaa yhdessä ulkoilua, temppujen opettamista sekä kaniestehyppyä. Kaneille on myös omia näyttelyitä. Lemmikkikaneille tarkoitetuissa näyttelyissä eli pet-näyttelyissä tuomari antaa palautetta kanin hoidosta ja yleiskunnosta. Rotukaneille tarkoitetuissa näyttelyissä arvioidaan kanin rodunmukaisuutta. Kaninäyttelyitä ja erilaisia kursseja sekä luentoja aiheen ympäriltä järjestävät Kaniininkasvattajat ry, Suomen Kaniyhdistys ry, Suomen Lemmikkikanit ry ja erilaiset paikallisyhdistykset.
Kanihyppy on mukava aktiviteetti kanille sekä omistajalle. Kanihyppyä voi harrastaa kanin kanssa kotona ja halutessaan harrastuksen voi viedä kilpailemiseen asti. Suomessa kanien estekilpailuita ja kursseja järjestää Suomen Kanihyppääjät ry.